Eğer farklı bir konuda sorunuza cevap arıyorsanız iletişim formunu kullanarak bize mesajınızı gönderebilirsiniz. En kısa sürede size yardımcı olacağımızdan emin olabilirsiniz.
Hızlı İletişimKonut/Daire'nin konumu, merkez ve alışveriş noktalarına uzaklığı, bina yapısına göre kira gelirleri değişmektedir. KKTC'de gayrimenkul yatırımının en karlı yanı kira getirilerinin yüksek olmasıdır. Kira bedeli genelde İngiliz Sterlini olarak hesaplanmaktadır. Aylık Ortalama 300 GBP ile 1500+ GBP arasında getiriler değişmektedir.
Kuzey Kıbrıs'ta 3 çeşit koçan (tapu) türü vardır;
TÜRK KOÇANI: 1974 yılı öncesinde Kıbrıslı Türklerin veya yabancı uyruklu şahısların sahip olduğu konut, arazi ve işyerleri için verilen koçan türüdür. Türk Koçanı en güvenli koçan olarak kabul edilirler.
EŞDEĞER KOÇAN: 1974 yılında Güney Kıbrıs 'taki gayrimenkullerini bırakarak Kuzey Kıbrıs 'a göç etmek zorunda kalan Kıbrıslı Türklere, KKTC devleti tarafından Rum tarafında bırakmış oldukları gayrimenkuller karşılığında, eşdeğerinde olan gayrimenkuller verilmiştir. Eşdeğer gayrimenkullerini alan Kıbrıslı Türkler, Rum kesiminde kalan arazilerinden feragat ettiklerine daire belgeler imzalayarak "Eşdeğer" gayrimenkullerinin koçanlarını KKTC devletinden almışlardır. Eşdeğer Koçanlı gayrimenkuller güvenli olarak değerlendirilir ve her türlü alım / satımı yapılabilmektedir.
TAHSİS KOÇAN: KKTC devleti tarafından savaşta gösterilen başarıya ödül olarak veya 1974 sonrasında Türkiye'den gelen kişilerin ülkeye yerleşip hayatlarını sürdürebilmeleri için verilmiş gayrimenkullerin koçanlarıdır. Bu koçanlar, KKTC devleti garantisi altındadır ve sahipleri gayrimenkuller üzeninde tüm mülkiyet hakkına sahiptirler.
Alıcı satın aldığı gayrimenkulün "Tapu Devir Harcını" ödemekle yükümlüdür. Tapu Devir Harcı, Tapu devri yapılacağı zaman Kuzey Kıbrıs Tapu Dairesi'ne ödenmektedir. Alıcının ilk gayrimenkulü olması durumunda indirimli olarak satın alınan gayrimenkulün satış fiyatının %3'ü kadar olan devir harcı ödenmektedir. İndirim hakkını daha önce kullanmış olan tüm şahıslar için bu oran %6'dir. İlaveten Katma Değer Vergisi (KDV) ve Stopaj vergisi ödenmektedir . KDV miktarı gayrimenkulün satış değerinin %5'i kadardır. Stopaj Vergisi ise satıcı tarafından Vergi Dairesi'ne ödenir. Kar amacı güden satıcılar (müteahhit) için %4.25 olan bu oran, kar amacı gütmeyen (sahibinden) satıcılar için ise %3,5 tir.
Yabancı uyruklu kişiler, Kuzey Kıbrıs'ta kişi başına 1 adet konut veya en fazla 1 dönüm büyüklüğünde arazi alma hakkına sahiptirler. Evli çiftler 1 kişi olarak kabul edilir.
Politik gelişmelere paralel konut fiyatları devamlı, faizler üzerinde bir artış göstermekte olduğundan en karlı yatırım aracıdır. Çok güzel bir ortamda, hava alanına, eşsiz güzellikteki plajlarına, çam ormanlarına, limanlara nereden konut alırsanız alın en fazla otuz beş dakika bir mesafede ulaşacaksınız. Hoşgörülü, yardımsever, anlayışlı bir sosyal ortam içinde yaşam süreceksiniz.
KKTC'de yabancı ülke uyruğuna sahip vatandaşlar mülk edinebiliyor. Geçen yıllara nazaran çok zor olan konut edinme işlemleri, yapılan kanun değişikliğiyle birlikte artık daha kısa süre ve prosedürler tamamlanarak sahip olunabilmektedir. Detaylı bilgi için: Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası
Serim Company olarak projesini yürüttüğümüz gayrimenkuller için banka kredisi imkanı sağlıyoruz. İlk alımda belli bir peşinat talep edilmekle birlikte, bankanın 10 yıla varan vade ile destek kredileri sağlanmaktadır.
1) Yabancı uyruklu bir şahıs “ziyaretçi izni” almak için ikamet ettiği Kaza Polis Müdürlüğü’ne başvurur. 2) “Ziyaretçi izni” almak için aşağıdaki unsurlardan birinin olması ve bunun belgelenmesi gerekmektedir. a) Emekli olması veya emekli maaşı ile geçinmesi. b) KKTC’nde taşınmaz malı olması. c) Kirada ikamet etmesi (Kira mukavelesi). d) Aile bağı olan birisi tarafından geçiminin sağlanması. e) Bankada geçimini sağlayacak kadar parasının olması. f) Çalışma iznine haiz anne veya babanın çocuğu olması. 3) Şahıs üç fotoğraf, yürürlükteki mevzuata uygun damga pulu ve 2’nci maddede belirtilen unsurlardan herhangi birini yazılı olarak, ikamet ettiği Kaza Polis Müdürlüğü Muhaceret Şubesi’ne ibraz ederek müracaat eder. 4) Belgeleri alınan müracaatçı, polis tarafından Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne sağlık raporu alması için sevk edilir. 5) Başvuruda bulunan şahsa polis tarafından “YUKS” defteri (Yabancı Uyruklu Kayıt Sertifikası) verilir. 6) Bu işlemlerden sonra Sivil Muhaceret Dairesi’ne başvurularak “ziyaretçi izni” alınır.
KKTC'de sahip olunan konut için, aylık elde edilen kira geliri 1 asgari ücretin üzerine çıkarsa, gelir ve vergi beyannamesi yapılması gerekir.
Yabancı uyruklu vatandaşlar KKTC'de konut edinip kiraya verebilmektedir. KKTC'de yabancı uyruklu kişiler tarafından satın alınan gayrimenkullerin gelir elde etmek amacıyla kiralanması mümkündür. Serim Company, gayrimenkullerinizin kiralanması, kira gelirlerinizin tahsilinin takibi, kira gelirleri ile ilgili hukuki prosedürlerin takip ve sonuçlandırılması ile gayrimenkulünüzün düzenli bir şekilde bakım ve onarımında sizlere yardımcı olabilir.
Daireler kat mülkiyetli olarak satışı yapılmaktadır, krediye uygundur.
Belge, Ankara’da sırasıyla noter, Valilik, T.C. Dışişleri Bakanlığı’nda tasdik edildikten sonra Büyükelçiliğimiz tarafından onaylanır. Konsolosluklarımızın bulunduğu illerde (İstanbul, Mersin, İzmir) ise noter ve Valilikte tasdik edildikten sonra Konsolosluklarımız tarafından onaylanır. Konsolosluklarımızın bulunmadığı illerden gelecek olan belge, düzenlediği ilin Valiliğine onaylatıldıktan sonra Ankara’da T.C. Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçiliğimiz tarafından tasdik edilir.